понедельник, 7 декабря 2009 г.

Клімат минулого

Дослідження осадкових відкладень, викопних залишків флори і фауни, радіоактивності гірських порід тощо, показують, що клімат Землі в різні епохи істотно мінявся.

Протягом останніх сотень мільйонів років до антропогену Земля, була теплішою. Температура в тропіках була близька до сучасної, а в помірних і високих широтах набагато вищою від сучасної.

На початку палеогену, близько 70 млн. років тому, температурні контрасти між екваторіальними і приполярними областями почали зростати.

В антропогені температура у високих широтах різко знизилася і виникли полярні заледеніння. Останнє скорочення льодовиків в Північній півкулі закінчилося, близько 10 тис. Льодовий покрив залишився в Північному Льодовитому океані, в Гренландії, арктичних островах, в Антарктиді.

Останні 5 тисяч років клімат Європи коливався в порівняно вузьких межах. Сухі і теплі періоди кілька разів змінялися вологішими і прохолодними.

Приблизно за 500 років до н.е. опади помітно збільшилися і клімат став прохолоднішим.

На початку н.е. клімат був схожий із сучасним.

У ХІІ—ХІІІ ст. клімат був м'якшим і сухішим, ніж на початку н. е.

В XV—XVI ст. знову відбулося значне похолодання і льодовий покрив морів збільшився.

З XVII до середини ХІХ ст. клімат залишався холодно вологим.

З другої половини ХІХ ст. почалося нове потепління, особливо сильне в Арктиці.

Вам необхідно прослідкувати кліматичне минуле України, починаючи з X-XI століття і до сьогодні. Проаналізуйте кліматичні зміни та зробіть певні висновки до завдань власного проекту.

Комментариев нет:

Отправить комментарий